Stamboom Palmen

Stamboom Palmen (Groningse Tak)
Ga naar de inhoud
Joh. Palmen > Militaire Dienst
Spanje 1808-1809
Napoleon heeft in 1808 een Nederlandse brigade van 3.000 man opgeroepen om deel te nemen aan de strijd in Spanje.
De brigade bestaat uit infanterie, cavalerie en rijdende artillerie en staat onder bevel van generaal D.H. Chassé.
Johannes Palmen bevind zich in dit leger met zijn onderdeel: het 2e regiment infanterie uit Groningen.
In Parijs vind zowel een defilé plaats voor de Koningin van Holland, Hortense de Beauharnais, als een dag later voor de keizer zelf. De gevechtshandelingen in Spanje zijn minder glorieus.
Johannes is een van de slechts 400 man die terugkeert. Gewond aan zijn voet maakt hij de terugtocht met de ambulance-troepen al in maart 1810.

Opstand tegen Franse overheersing
De Spaanse bevolking is in mei 1808 in opstand gekomen tegen de Franse overheersing. De strijd wordt met reguliere troepen gevoerd, maar ook in de vorm van een guerrilla tegen de Fransen en hun bondgenoten (onder wie de Nederlanders).

Overwinning Slag bij Durango
Bij Durango in Baskenland nemen de Nederlandse militairen voor het eerst deel aan een grote slag. Zij hebben een belangrijk aandeel in de Franse overwinning; Chassé krijgt als beloning het Legioen van Eer, de door Napoleon in 1802 ingestelde ridderorde.

Het boek “ Duizend miljoen maal vervloekt land, De Hollandse Brigade in Spanje, 1808-1813”, van Jaap de Moor & H.Ph. Vogel, Meulenhoff 1996, beschrijft de voortdurende guerrilla en de barre winterse omstandigheden.

©  JF Palmen 2013
Bijgewerkt tot 20 Augustus 2021
Terug naar de inhoud