Stamboom Palmen

Stamboom Palmen (Groningse Tak)
Ga naar de inhoud
Joh. Palmen > Militaire Dienst
Oostenrijk 1805
De Slag bij Austerlitz of de Driekeizerslag vond plaats op 2 december 1805, tijdens de Derde Coalitieoorlog tegen het Franse keizerrijk van Napoleon. Napoleon versloeg de Oostenrijkse en Russische legers bij Austerlitz (tegenwoordig Slavkov u Brna in Tsjechië).

Hoewel slechts 75.000 Fransen het opnamen tegen 90.000 tegenstanders is het militair genie van Napoleon dat beslissend bleek in de slag: door een opstelling in het dal te kiezen boven de strategisch beter gelegen hoogte lokte hij de Oostenrijkers naar een minder verdedigde flank, waardoor bij de hoofdmacht van de tegenstanders de aandacht verschoof. Na te hebben afgewacht tot de hoofdmacht uitdunde, startte Napoleon in de mist zijn befaamde "sprong van de leeuw". Een Franse troepenmacht van 17.000 man bezette de hoogte en splitste zo de troepen van de tegenstander in twee delen die vervolgens vanaf de hoogte beide werden aangevallen. Als noodgreep wierp de Russische tsaar zijn keizerlijke garde in de strijd die veel schade aanrichtte, maar te laat was om de Fransen te verdrijven.

In Parijs is men blij en men besluit om de kanonnen van de vijand om te smelten en een zuil ter ere van de Keizer op te richten op Place Vendome  Op 26 december 1805 tekent Oostenrijk een verdrag met Frankrijk waarin staat dat Oostenrijk al zijn invloed verliest in Duitsland. Duitsland wordt verdeeld in Staten die onderdanig zijn aan Frankrijk: de Rijnbond. Napoleon maakt ook nog zijn broer Lodewijk Koning van Holland. Ook stuurt hij een leger om het koninkrijk Napels te veroveren en zijn broer Joseph zal Koning van Napels worden.

Napoleon bij de slag bij Austerlitz, by François Gérard.
©  JF Palmen 2013
Bijgewerkt tot 20 Augustus 2021
Terug naar de inhoud